[vpsFree.cz: community-list] Mikrotik VPN

Stanislav Petr glux at glux.org
Sat Mar 7 11:29:50 CET 2015


Mas zapnutý DPD?

Odesláno z iPhonu

7. 3. 2015 v 10:16, Jan B. Kolář <janbivoj.kolar at zazen-nudu.cz>:

> Ahoj všem,
> 
> omlouvám se, že píši dotaz, který se zcela netýká VPSek. Vím, že sdružení používá Mikrotiky a VPN pro propojení lokalit Brno-Praha, tak mě napadlo, že bych zde mohl dostat nějakou dobrou radu :-)
> 
> Před nedávnem u mne vyvstala potřeba vzdáleného přístupu do několika lokalit - konkrétně prodejen, kam jsme nasazovali počítače. Jako platformu jsem si zvolil Mikrotik a IPSec tunely, které mi měly umožnit jednoduchý přístup do lokality. Mezi prodejnami neprobíhá stálá komunikace, přístup potřebuji jen v případě servisního zásahu.
> 
> Vše jsem si nastudoval, patrně i dobře nastavil, jelikož mi tunely fungují. Tedy "fungují" - když jsem je nastavil a spustil, vše fungovalo bez problémů. Po nějaké době (asi několik dní, přesně nevím) se však tunel nepodaří navázat. V logu mi to vyhodí error, že Phase 1 vyhučel na timeout. Nepomůže absolutně nic (vypnutí a zapnutí IPSecu, flush klíčů na obou stranách), kromě kompletního restartu obou routerů. Poté se vše zase spojí a funguje.
> 
> Snažil jsem se něco vygooglit, ale velmi špatně se mi definuje problém "za několik dní to přestane fungovat" :-D Navíc v logu IPSecu jsem nenašel nic podezřelého - odešlou se nějaké pakety, snaží se navázat komunikace, timeout...
> 
> Chtěl jsem se proto zeptat, sdružení na Mikroticích používá čistě IPSec nebo je v něm ještě nastavená nějaká další vrstva (např. GRE)? Říkal jsem si, že by třeba pomohlo, kdyby se tunely udělaly "persistentní", tzn. že by se při nepoužívání nerozpadly.
> 
> Pokukuji ještě po možnosti použít místo IPSecu OpenVPN, které Mikrotik také umí. Ale reakce na fórech jsou rozporuplné a tak nevím, zda se do toho pouštět...
> 
> Díky za případné reakce.
> 
> Honza
> _______________________________________________
> Community-list mailing list
> Community-list at lists.vpsfree.cz
> http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list



More information about the Community-list mailing list