[vpsFree.cz: community-list] Opakované výpadky ZFS

Lukáš Němec lu.nemec at gmail.com
Mon Aug 5 12:29:00 CEST 2019


Ahoj,
Já si myslím že to je rozumné - rollbackovat až když to slítne. Už aby ZFS přepsali celé do Rustu a vyhnuli se těm race conditions :D

Lukáš


> On 5 Aug 2019, at 12:25, Pavel Snajdr <snajpa at snajpa.net> wrote:
> 
> Cauko,
> 
> no, pri poslednim vserestartu jsme upgradovali ZFS z 0.8.0-rc2 na 0.8.1 “stable” release, jenze na nem hitujeme hned tri bugy, oproti rc2, kde nas netrapilo nic.
> 
> Nejvetsi WTF je toto:
> 
> https://github.com/zfsonlinux/zfs/issues/8673 <https://github.com/zfsonlinux/zfs/issues/8673>
> 
> Tam jde o nejakou strasne nestastnou race condition, kterou dojde k tomu, ze objekt, do kteryho se zapisuje asynchronnima zapisama, je v jednu chvili z pohledu ZFS mensi, nez zapis, co do nej zamiri. Stane se to hlavne v noci, kdy se nejvic tlaci na ARC, aby promlela a pomenila svuj obsah na nekterych strojich i na nekolikrat.
> 
> Kdyz uz nehitneme tenhle PANIC, dojde jeste s mensi pravdepodobnosti k deadlocku; pravdepodobne za to muzou zmeny, ktere byly backportovany i do starsich releases, 0.7.11 a dal tim trpi taktez. Ale zatim se mi nepovedlo to dolovit, spis je to pro mne velka skola ZFS internals, takhle zblizka dovnitr jsem jeste videt nepotreboval. A s tim zamykanim dnodes vs. jemna interakce s ARC a ne uplne systematicky doresenou reclaim path, je to docela komplexni peklo na palici :)) Existuje totiz nekolik cest, odkud se oproti Solarisu i FreeBSD da na ZFS v jadre tlacit, aby uvolnilo pamet; nedostava to tak komplexni testovani, jak by melo. Dobrou zpravou je, ze na kazdy vetsi vyreseny WTF bug vznikaji testy a v pristich releasech by uz se to nemelo opakovat... Spatnou zpravou je, ze nad tak starym jadrem uz to neprovozujou ani v LLNL, takze vz nodu u nas uz se novejsi verze ZFS nejspis netykaji.
> 
> No a posledni annoying bug je s paralelnim mountem vs. existujicimi nonempty mounty. Paralel mount kod se s neurcitosti dovede vysekat po namountovani dvou tri datasetu a zbytek proste nenamountuje. Tak se stalo uz nekolikrat, ze po resetu nabehnou na stroji jedna dve VPSky a zbytek nejde ani mountnout.
> 
> Takze jsme vsude nainstalovali zpatky 0.8.0-rc2.
> 
> Snazil jsem se nekolik dni prijit tem lockupum na kloub, ale dosel jsem na to, ze bude lepsi rollbacknout a venovat se dal nonzombie kernelum, tj. vpsAdminOS.
> 
> Otazka k diskuzi: pokud jsou to bugy, na kterych padaji stroje jednou za par dni, nepredvidatelne a jen pod velkou specifickou zatezi (vetsinou ten crash zpusobi rspamd proces), ma cenu rebootovat vsechno kvuli rollbacku na 0.8.0-rc2?
> 
> Ja jsem zvolil strategii nechat to bezet a nechat nabehnout stroje na rc2 az po padu; je to na min celkoveho vypadku, ale mozna muze ten vypadek prijit v spatnou, denni, dobu.
> 
> Co si o tom myslite, v takovym pripade, rollbackovat vsechno, jen neco, nebo takhle?
> 
> /snajpa
> 
> 
> 
> On 5 Aug 2019, at 05:43, zd nex <zdnexnet at gmail.com <mailto:zdnexnet at gmail.com>> wrote:
> 
>> Ahojte,
>> 
>> zdá se že se nějak nyní množí výpadky ZFS, jsou tam teď nějaké problémy?
>> 
>> 
>> Zdenek
>> _______________________________________________
>> Community-list mailing list
>> Community-list at lists.vpsfree.cz <mailto:Community-list at lists.vpsfree.cz>
>> http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list <http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list>
> _______________________________________________
> Community-list mailing list
> Community-list at lists.vpsfree.cz
> http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.vpsfree.cz/pipermail/community-list/attachments/20190805/d077f5e5/attachment.html>


More information about the Community-list mailing list