[vpsFree.cz: community-list] Testovací verze webu

Pavel Snajdr snajpa at snajpa.net
Sun Aug 3 12:25:27 CEST 2014


Also, uvitam sanci pobavit se s kazdym, jak veci lip automatizovat a usnadnit, obzvlast kdo ma svoje osvedceny techniky - chodte na srazy :)

- snajpa

Sent from Windows Phone without swiping a credit card

-----Original Message-----
From: "Pavel Snajdr" <snajpa at snajpa.net>
Sent: ‎3. ‎8. ‎2014 12:13
To: "vpsFree.cz Community list" <community-list at lists.vpsfree.cz>
Subject: Re: [vpsFree.cz: community-list]Testovací verze webu

Co rikas je jenom ze neovladas svoje pracovni prostredi dostatecne, abys mohl byt nasobne efektivnejsi :)


Je to vecny tradeoff mezi vlozenou casovou investici a beznou naslednou efektivitou, o cviku veci automatizovat a nebat se napsat si jednou skript nebo dat dohromady reseni a potom ho pouzivat. Vsichni profesionalove nakonec dospejou k rade vlastnich - podle personality ruzne obskurnich - procesnich automatizaci. Kdo tohle chape a obcas pouzije svuj cas, aby priste mohl venovat trochu min casu rutine a vic kreativni cinnosti, je efektivnejsi a potrebuje min casu na stejnou praci, nez ostatni.


Na konci jde vzdycky o vysledky, konkretni nastroje jsou jedno, dulezity je umet si predstavit neprijemnou rutinu, co delam porad a nebavi mne vcelku a vyhazet odtamtud bordel, ie. automatizovat. At uz sebe naucit bejt efektivnejsi, nebo si vyrobit vlastni tooling.


Napr. zminena situace s gitem je vlastne o tom, ze
a) ti vadi, ze nekdo uvidi, jak delas s gitem bordel - well, lidi uz prasili mnohem vic s horsima technologiema, git je super zpusob, jak distribuovat data mezi vice nodama (dev laptop, klidne nekolik testing verzi, jedna nebo vic - distributed - production nodes)... jde o to, ze mit data distribuovane ma svoje vyhody napr. v nezavislosti na siti pri praci lokalne, dulezita je sit jenom na sync.
b) nikdo poradne neozrejmil vyvojarum, ze neni problem si i na windowsech rozjet virtualni masinu, ktera na sobe bude mit prostredi, jak vypada production, ciste kvuli vyvoji. Tam potom neni problem vyvijet ve svem oblibenem editoru (tm) a treba ja si mountuju takhle data pres NFSv3, kazdy podle gusta :)


Pointa je, ze kdyz se clovek dostatecne technologicky zaridi, muze svoji praci delat z libovolny kavarnicky v Parizi, muze sedet (se spravnym operatorem) na Slovensku v Tatrach v kavarne J&T :D, whatever, sitova latence a latence devel prostredi nemusi byt problem odnikud.


Vypocetni vykon kazdeho normalniho notebooku staci na dev VM(s) 99% projektu, co jsem u nas kdy videl hostovat, jenom se tomu clovek nesmi bat dat sanci a pokusit se zmenit svoji workflow.


S dostatecnym zamyslenim dopredu clovek vyresi napriklad veci jako disaster recovery (notebook mi ukradnou nekde v bananistanu protoze vzivote nevideli hybajici se obrazky), ochranu proti vlastni blbosti (ku*a updatovat OS pri pripojeni s SLA 33.333% neni nejstastnejsi napad - snapshotovatelnost), spolupraci s ostatnima na projektu nebo jenom experimentovani - branching, atd.


Zalezi, jak seriozne se tomu clovek venuje s jakou koncentraci po jakou dobu, ale daji se delat divy, staci chtit, po netu se vali strasny mnozstvi vylepsovaku pro snad vsechny platformy.


Ve vpsFree je uz delsi dobu postupne snaha usnadnit vyvoj, pomalu se dostavame napr. k zajimavejsim nastrojum, nez jsou ted playgroundy - mam ideu, jak udelat syncovani VPS z vpsFree playgroundu do VM lokalne (VBox, KVM, ...), kde by mohl bezet lokalni vpsAdmin a na nem lokalni prostredi, jeste je par veci, co jsem v navrhu nevyresil a tak to jeste neprislo, ale je to v pipeline :) Pak by se dalo vyvijet lokalne a branchovat ve vpsAdminu a poslat to do vpsFree produkce kliknutim. Uplne jednoduchy ten proces asi nebude nikdy, porad bude potreba vedet, co to na pozadi dela, aby se tomu mohl clovek prizpusobit, jelikoz takovou fancy myslenku nejde uplne zuniverzalnit - napr. je potreba se zamyslet, ze IP nebude sedet, napsat navod, ktery takove veci obsahuje.


Automatizace je moje srdcovka a dokud se ze mne Aither a ostatni nezblazni, budem inovovat po svym, stejne jako v dalsich vecech, jako moznost to cele prostredi ovladat pres API/CLI/web/..., aneb propojme vpsFree s toustovacem.


Koukam, jsem se nechal unyst ;)


-snajpa


PS, dobrovolnici slehnuti dostatecne hrat si s Ruby API od Aithera (celkem fancy kod, co se pekne rozviji) a/nebo PHP kodem (ten pres vsechny moje snahy zabit to neprehlednosti uvodni implementace bohuzel preziva do dnes a je potreba to dovykuchat a prepsat do Ruby, do ty doby maintenance silenyho kodu muze taky nekoho bavit, kdybyste nemeli dost na co nadavat, muj mail znate).

Sent from your iPad

On 03 Aug 2014, at 09:36, Martin Vendl <vmarty89 at gmail.com> wrote:


Já jsem git zkoušel už několikrát a vždycky mi to testování spíš zkomplikuje. Já nejsem moc na lokální testování. Takhle když mi nějaký uživatel nahlásí bug, tak ho metodou pokus omyl třeba na třetí pokus za pár minut společně opravíme. Lokálně bych 5-10 minut strávil jen tím, že bych se pokoušel přesně nasimulovat situaci, ve které se uživatel nachází. Když to budu pushovat do master větve, vyústí to třeba v několik commitů, které nic neřeší a to se mi nelíbí. Jo můžu to amendovat nebo to pak squashnout, ale to taky není moc čisté, když už se to děje ve veřejném repositáři. Mohl bych to commitovat do jiné větve a deployovat jinam, ale pak bych toho uživatele musel navést na jinou adresu a nutit ho se tam znovu přihlašovat, když to má přitom přímo před sebou. Tu testovací verzi o které jsem mluvil mám spíše na nové featury, kdy mám pár vybraných kolegů, kteří to tam otestují zepředu zezadu. Tam mi to dává smysl. Nevím jestli tohle debugování s krátkou feedback smyčkou má nějaké elegantní řešení. Možná mi povíte jak to děláte.




Dne 2. srpna 2014 11:22 Jaroslav Skřivan <skrivy at skrivy.net> napsal(a):

Ahoj,
 
zkus zacit pouzivat git/svn a udelat si nejakej git deploy script (chvilku googli, urcite nejake najdes). Pak uz jen najdi v sobe sebekazen a delej vsechny deploye jen pres git push. Ver mi, ze kdyz si nastavis takovyhle proces, tak ti to hodne ulehci praci v budoucnu.
 
Pokud bys rad drzel i zmeny v databazi, tak doporucuju nejakej nastroj - osobne pouzivam phinx, ale i ostatni nejsou spatny. V ramci repozitare si tak drzim kod i databazi. Proces deploye je pak stejny - udelam git push a zmeny kodu i databaze se projevi na produkci.
 
Jarda
 
------ Original Message ------
From: "Martin Vendl" <vmarty89 at gmail.com>
To: community-list at lists.vpsfree.cz
Sent: 8/2/2014 10:15:32 AM
Subject: [vpsFree.cz: community-list] Testovací verze webu
 
Ahoj,

potřeboval bych poradit s nastavením Lighttpd.


Mám takovou situaci, že kromě normální verze webu mám v jiném adresáři (na jiné poddoméně) ještě jednu testovací, s oddělenou databází a tak. Tam dělám na zkoušku změny, které chci nejdříve otestovat. Co mi vadí je, že musím mít skutečně nakopírované dvě oddělené verze se vším všudy, včetně statických assetů a protože taky někdy dělám změny rovnou na té ostré, tak ta testovací pomalu zastarává. A pak třeba nevím, které soubory jsou tam v "novější" experimentální verzi a které jsou naopak zastaralé a musím to dlouze procházet.


Mám Lighttpd a napadlo mě, že bych ho nastavil tak, že soubory, které nenajde v tom testovacím adresáři by transparentně posílal z toho hlavního. Tak bych nemusel mít dvě kopie všeho a v testovacím adresáři bych tak měl jen ty záměrně změněné jako override (ostatní by byli jako fallback). Jenomže nevím jak na to. Myslel jsem, že to půjde přes mod_rewrite, který má rewrite-if-not-file, ale ten povoluje jen relativní cesty a nedovolí mi opustit document root. Zkoušel jsem to hledat, ale asi nenecházím ta správná slova. Věděl by někdo jak by to šlo udělat?


Předem díky za nápady.


-- 
Martin Vendl
ICQ: 114420402
AIM: DerekHastur
MSN: vmarty at volny.cz
Jabber: DerekHastur at jabber.org
Skype: derekhastur 

_______________________________________________
Community-list mailing list
Community-list at lists.vpsfree.cz
http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list





-- 
Martin Vendl
ICQ: 114420402
AIM: DerekHastur
MSN: vmarty at volny.cz
Jabber: DerekHastur at jabber.org
Skype: derekhastur 
_______________________________________________
Community-list mailing list
Community-list at lists.vpsfree.cz
http://lists.vpsfree.cz/listinfo/community-list
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.vpsfree.cz/pipermail/community-list/attachments/20140803/07f4718a/attachment.html>


More information about the Community-list mailing list